This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Osnovni pojmovi o koloidnom srebru

Sadržaj:

 

Ionsko-koloidno srebro

Koloidno srebro je vrlo jak prirodni antibiotik koji je pokazao rezultate kod 650 raznih bolesti, bez ikakvih štetnih nuspojava za ljudski organizam i zdravlje. Za razliku od ostalih antibiotika, zbog prirode djelovanja srebra u organizmu, jednostanični patogeni organizmi nisu u stanju razviti rezistenciju na srebro.

Ne samo da se ne razvijaju stanične linije otporne na srebro (bakterije otporne na antibiotik) kao što je slučaj s ostalim antibioticima, već je i srebro posve inaktivno prema ljudskom tkivu. Dakle, za razliku od ostalih lijekova, srebro je u potpunosti netoksično i na lak način se čisti iz organizma.

Dobiva se stvaranjem iona srebra u procesu elektrolize srebrenih elektroda potopljenih u destiliranu vodu. Svaka otopina dobivena na ovaj način sadrži ione srebra koji su glavni aktivni sastojak te koloide odnosno veće molekule spojeva srebra. Stoga se uvijek govori o ionsko-koloidnom srebru jer su ioni i koloidi uvijek prisutni.

Više o ionsko-koloidnom srebru

mt_ignore

Generator u procesu spravljanja ionsko-koloidnog srebra. Oprema koju bi svaka bolje opremljene kuhinja morala imati.

PPM

Koncentracija iona u koloidnom srebru se izražava s parts per milion (ppm) broj dijelova srebra na milijun dijelova vode) kojeg aproksimativno možemo korelirati s brojem miligrama srebra po litri vode. PPM u principu označava koliko vodljivih/metalnih čestica ima u otopini. Dobra desitilirana voda mora imati vrijednost 0 PPM-a, a voda iz slavine obično ima 200-300 PPM-a.

Bitno je istaknuti da je ova brojka čisto aproksimativnog karaktera jer ne daje apsolutnu točnost u ocjenjivanju kvalitete koloidnog srebra. Naime, osim iona srebra koji su glavni aktivni sastojak koloidnog srebra, u otopini se uvijek nalaze i veće molekule spojeva srebra (npr. AgOH) koji su normalni nusprodukt procesa elektrolize u kojem se pravi koloidno srebro. Sve ove čestice zajedno doprinose vrijednosti PPM-a. Stoga su otopine koloidnog srebra s vrlo visokim PPM vrijednostima često loše kvalitete, jer imaju dosta većih molekula, odnosno nečistoća koje doprinose velikoj vrijednosti PPM-a (veće čestice srebra su katkad i golim okom vidljive), a u biti sama otopina nema pravu potentnost, odnosno nema dovoljan broj aktivnih iona srebra.

Zbog ovog razloga, PPM vrijednost treba uzimati samo kao jedno relativno mjerilo u određivanju kvalitete koloidnog srebra. Ako se koloidno srebro radi u kućnoj radinosti, onda je najbolje ciljati da je koloidno srebro kvalitetno (nema oku vidljivih čestica, te da ne požuti nakon par dana od pravljenja), bez obzira kolika je vrijednost PPM-a.

Za ionsko-koloidno srebro napravljeno u kućnoj radinosti vrijednosti PPM-a se uobičajeno kreću od 5 - 20PPM. Ionsko-koloidno srebro iznad ovih vrijednosti je po mom iskustvu vrlo sumnjive kvalitete.

 

TDS/PPM mjerač

TDS (total disolved solids) ili PPM (parts per milion) mjerač mjeri koncentraciju krutina ili metalnih čestica koje su otopljene u vodi. Radi na jednostavom principu da mjeri vodljivost otopine. Stoga se rezultat izražava ili u PPM jedinicama ili u uS (mikro Siemens) koje u biti koreliraju. S ovim instrumentom se može precizno odrediti koncentracija vodljivih čestica i iona u ionsko-koloidnom srebru. Veća koncentracija iona odnosno vrijednost PPM-a označava da se radi o kvalitetnoj otopini koloidnog srebra, ali ovdje treba biti oprezan jer se ipak radi o aproksimaciji. Vidi tekst o PPM-u za detalje.

TDS/PPM mjerači dostupni na tržištu se najčešće koriste za mjerenje kvalitete vode u bazenima i akvarijama, stoga ovi uređaji imaju skalu od 0-1000PPM ili pak do 10 000 PPM-a. Ovo ih čini dosta nepreciznim za mjerenje vrijednosti PPM-a ionsko-koloidnog srebra koje su obično u opsegu od 5-20 PPM. Savjet je da se nabavi TDS/PPM mjerač s što manjom skalom ili dualnim opsegom mjerenja kako bi rezultat mjerenja bio što precizniji. Znači bolje je odabrati mjerač s skalom do 1000 PPM, nego s skalom do 10 000 PPM-a.

Na osnovu iskustva i testiranja raznih PPM mjerača mogu reći da su vrlo neprecizni, odnosno da dva mjerača nikad neće pokazati istu vrijednost. Razlika može biti i do 5PPM-a. Stoga sva očitanja s TDS/PPM mjerača treba uzeti s rezervom i kao relativnu vrijednost koja vam pomaže da poboljšate proces spravljanja koloidnog srebra.

 

mt_ignore

TDS mjerač s skalom do 9990 PPM-a, ali s dual range preciznošću koja jamči bolju preciznost u mjerenju malih vrijednosti PPM-a

 

Destilirana voda

Kvalitetna destilirana voda je najbitniji sastojak u izradi ionsko-koloidnog srebra. Nikako ne preporućujem korištenje deminiralizirane vode ili desitilirane vode koja se koristi za automobile koja je loše kvalitete. Najbolja je apotekarska destilirana voda koja je višestruko destilirana i koja nečistoće ima svedene na minimum, odnosno u skladu s strogim normama koje apotekari propisuju. Kvalitetu destilirane vode se može testirati s TDS/PPM mjeračem. Iznos PPM-a mora biti 0.

Kvalitetu destilirane vode ja osobno mogu testirati i s svojim uKsGeneratorom za spravljanje ionsko-koloidnog srebra. Naime, na početku procesa elektrolize srebra, početna struja označava kvalitetu destilirane vode, što je ova vrijednost manja, to znači da je destilirana voda čistija. Početne vrijednosti struje za moj uKsGenerator se obično kreću od 0.6 do 0.8mA.

Za spravljanje svog ionsko-koloidnog srebra koristim destiliranu vodu dobivenu iz vlastitog destilatora. Ovako dobivena voda je ipak malo lošija od apotekarske destilirane vode. Najbolja apotekarska destilirana voda u Hrvatskoj je Aqua Purificata od Kemig-a. Trenutno se može nabaviti preko njihovog web-shopa: kosarica.hr

 

Srebrne elektrode

Srebrne elektrode koje se koriste za spravljanje ionsko-koloidnog srebra moraju biti najveće čistoće, odnosno s faktorom 0.999. Ako se koristi manje čisto srebro (nakit, novčići ili slično), postoji velika šansa da dobiveno koloidno srebro sadrži opasne i toksične spojeve jer se u procesu elektrolize mogu stvoriti srebrni nitrati i ostali štetni spojevi. Za nabavku srebrnih elektroda 0.999 čistoće preporučam Rafineriju plemenitih kovina u Zagrebu.

 

Tags: zdravlje, koloidno, srebro

Print