This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Porez - izvor ljudske bijede

Što je to porez?

Daj pare bijedničePorez je danak koji robovi (čitaj: svi ljudi) moraju davati svom gospodaru (čitaj: državi) pod prijetnjom prisile. Porez je instrument vlasti jačeg nad slabijim i ništa više. Nitko se ne može smatrati slobodnim čovjekom dok je PRISILJEN plačati porez pod prijetnjom kazne. Normalno da će onaj tko ubire porez, to predstaviti u ljepšem svijetlu i reći da porez ide na dobrobit onoga koji ga plača, ali ako je to istina, zašto postoji kazna za neplačanje poreza!? Prisilna naplata poreza je temelj funkcioniranja svake države na svijetu, samim tim se može lako zaključiti da danas na svijetu NEMA slobodnog čovjeka.

Samim slijedom misli, može se reći da je u današnjem ljudskom društvu institucija države samo dobro organizirani aparat za prikupljanje poreza: zakonodavno tijelo zajedno s vladom donosi nove oblike poreza, policija hapsi one koji su neposlušni i ne plačaju porez, sudovi služe kao putujući komedijaški cirkusi koji imaju svrhu stvaranja iluzije da čovjek ima neka prava, a vojska služi za pokoravanje novih poreznih obveznika ili očuvanja postojećih.

Ovo je jedan od dokaza da je ljudsko društvo pogrešno koncipirano i razvijeno na trulim temeljima i kao jedini rezultat može imati uništenje čovjeka, jer država kao današnja temeljna institucija ljudskog društva može opstati samo primjenom prisile nad svojim vlastitim stanovništvom što neizbježno vodi u podijele i sukobe. Evo samo jedan argument: da li znate za ITI JEDAN DAN kada na planeti ZEMLJI NIJEDAN čovjek nije umro od ruke drugog čovjeka? Ja osobno ne znam za taj dan, a evo na planeti Zemlji živim preko 30-ak godina.

Ovo dobro koriste ONI kojima ne odgovara jako, složno i 'humano' ljudsko društvo. ONI svaki dan planiraju nove ratove, genocide, bolesti, poplave, potrese, ekonomske krize, osnivaju lijeve i desne, zelene, žute i crvene frakcije i tako uspješno provode svoju politiku vladanja nad bijednim ljudskim pukom:

Divide et impera! (podijeli i vladaj).

Ja ih zovem Sile Zla i Tame. O NJIMA sad neću puno razglabati, ali samo želim istaknuti da svaki aspekt ljudske bijede ima jednu izvorišnu točku, a to nije čovjek s druge strane granice, to nije onaj u drugoj stranci, to nije onaj druge boje kože, već su to ONI koji su nam rekli da se okrenemo jedan protiv drugog.

 

Porez na dohodak od rada

Možemo zaključiti da je porez jedan od najvećih izvora ljudske bijede i samim time bi trebalo ukinuti instituciju poreza i općenito nameta. Znači treba  mijenjati sustav kao takav. Međutim, ovo je posebna tema, stoga da ne bih odlutao daleko u anarhistčko-konspirativno-političko-paranoične vode, vratit ću se nazad u okvire sadašnjeg sustava. Pa idemo analizirati ono što me najviše smeta, a to je porez na primanja od rada.

U sadašnjem poreznom sistemu u svakoj 'modernoj' državi imamo dvije osnovne vrste poreza:

 • Porez na dohodak od rada
 • Svi ostali porezi (porez na nekretnine, pokretnine, promet, itd..)

S druge strane u svakoj iole 'slobodnijoj' državi imamo i takozvano USTAVNO pravo na rad koje jamči svakom čovjeku pravo da može/smije raditi i samim time 'prehraniti' sebe i svoju obitelj! Pa idemo malo razmotriti što se znači biti radni čovjek u suvremenom ljudskom društvu i to s pozicije nekoga koji se tek jučer 'rodio':

 • Jednika (čovjek) potroši u prosjeku trečinu života da bi se obrazovao i pripremio za rad/zaposlenje.
 • Ako je dovoljno sretan i okretan (ako zna barba Luku) nađe posao. Ovaj događaj je posebno radostan dan u životu jedinke.
 • Radi po cijeli dan i tako većinu dana tijekom godine. Uglavnom radi ono što ne voli. Ostatak dana kad je slobodan, uglavnom je umoran od posljedica rada.
 • Ali zato na kraju svakog mjeseca (ako je sretan) dobije kompenzaciju za svoj rad u obliku papirića za kojeg država jamči da vrijede kao platežno sredstvo sve dok ta ista država postoji. Ti papirići se zovu novac.
 • Međutim, prije same isplate dohodka ili plaće radniku u obliku novca, država uzima sebi određeni postotak! To se zove porez na plaću! Taj se namet mora odmah platiti, tako da se radniku to odmah odbije od plaće. U protivnom slijedi kazna!

Kontradikcija: imamo pravo raditi u svrhu prehranjivanja sebe i obitelji, ali država nam prisilno uzima određeni postotak od onoga što smo zaradili našim radom kroz porez na dohodak. Ovim činom država direktno ugrožava naše PRAVO NA RAD, te je stoga jedini mogući zaključak da je POREZ NA DOHODAK NEUSTAVAN!

Argumenti: radnik obavlja određenu djelatnost i za to dobiva kompenzaciju od onoga tko ga je unajmio da obavi taj rad, ali ni po kakvoj osnovi radnik NE SMIJE BITI PRISILJEN da dio svoje zarade pod prijetnjom KAZNE daje nekome drugome, u ovom slučaju državi. Radnik MORA IMATI PRAVO DA SAM ODLUČUJE na naknadno plačanje eventualne zdravstvene usluge, mirovinskog osiguranja i ostalih usluge koja mu država ili netko drugi može eventualno ponuditi. Čovjek i tako kasnije kupnjom goriva plače porez za ceste, kupnjom duhana plača drugi porez, kupnjom kuće plača porez na nekretnine, te samim time učestvuje u financiranju države, ako je to uopče argument za poreze, ali bitno je istaknuti da čovjek mora imati PRAVO IZBORA, jer ako netko ne želi mirovinsko osiguranje, koje pravo država ima da ga natjera da svaki mjesec izdavaja iz plaće za mirovinski fond?

Zaključak: porez na dohodak od rada je neustavan, ugrožava pravo na rad, krši osnovno ljudsko pravo na izbor i ukida institut slobodne volje i svaka država koji provodi ovaj zakon je obično robovlasničko društvo.

 

Kako to Amerikanci rade: IRS vs Aaron Russo

AAron RussoInternal Revenue Service, IRS ili američka porezna agencija je nelegalna, nelegitimna, zločinačka institucija koja ima ovlasti koja je nekada imala crkvena inkvizicija u srednjem vijeku. Službeno objašnjenje njenog postojanja je ubiranje poreza i primjena poreznih zakona, a efektivno je jedna od najjačih poluga vlasti i kontrole središnje vlasti nad običnim ljudima. Zbog same sumnje u porezne nepravilnosti mogu zaplijeniti ili zamrznuti svu imovinu američkog građanina, vrlo efikasno oružje protiv nepodobnih i neposlušnih.

Takvo nasilno i agresivno ponašanje IRS-a je rezultiralo svojevrsnim pokretom otpora (porezni disidenti). Aaron Russo je jedan od najznačajnijeg predstavnika tog pokreta, a najviše pažnje je izazvao svojim filmskim uratkom From Freedom to Fasicm. Aaron Russo zajedno s svojim pristašama u biti zastupa tezu da je porez na primanje od rada NEUSTAVAN. Njegov argument je bio vrlo jednostavan: pitao je gospodu iz IRS-a da mu pokažu zakon po kojem oni imaju ovlasti ubirati porez na dohodak od rada, do dana današnjeg nitko nije mogao pronaći taj zakon, a odgovor je jednostavan: taj zakon NE postoji jer je NEUSTAVAN (bar po američkom zakonu).

Najgore od svega je što tu činjenicu VEĆINA Amerikanaca ne zna, te poslušno (kao prave ovce) plačaju porez na rad. Još gora je činjenica je da ono malo Amerikanaca koji se usude pobuniti protiv terora IRS-a, moraju samostalno voditi skupi sudski postupak protiv IRS-a, a korumpirane niže sudske instance uglavnom presuđuju u korist IRS-a, iako postoji već preko 40 presedana odnosno presuda Vrhovnog američkog suda u korist poreznog obveznika, a na štetu IRS-a. Vrlo je zanimljivo da IRS može bez problema držati zamrznutu imovinu poreznika i još naplačivati kamate na neplaćeni porez sve dok traje sudski proces.

Ovo je dokaz da je Amerika odavno prestala biti slobodna zemlja, te da se polako, ali sigurno pretvara u totalitarni-nacistički režim sličan Hitlerovom Trećem Reichu. Toplo preporučam da pogledate From Freedom to Fasicm, Mad As Hell te intervju s Alexom Jonesom Reflections And Warnings.

Ključno je pitanje, da li i domaći Hrvatski Ustav štiti običnog radnika od pomahnitale ergele vladajučih gulikoža, ili smo i to pravo već odavno prodali kao i sve što imamo/smo imali.

 

Porezi u Hrvata

Pošto i sam imam uvid u obračun plaća u svojoj firmi, mogu iz prve ruke posvjedočiti da ovisno o mjestu prebivališta i takozvanom prirezu, te najnovijem kriznom porezu, prosječna brutto plaća je opterećena negdje s oko 40% - 45% nameta ili takozvanog poreza na dohodak. Ova brojka je sramotna na više načina:

 • Porez na plaču je neustavan i nelegitiman, te ukida pravo čovjeka na rad i slobodan izbor.
 • U vrijeme feudalizma, kmet je morao davati 10% (desetinu gospodaru) i to je to. A mi danas 500 godina kasnije, dajemo skoro 50% (pedesetinu) gospodaru i još se busamo o prsa kako imamo Hrvatsku! Imamo mi đavla, oni imaju nas. Znači ako strogo matematički gledamo, 15 dana u mjesecu radimo za sebe, a ostatak za državu. Jebeni crni humor.
 • Dok se porez na plaću instantno uzima, tako da radnik jadan nikad i ne vidi taj novac iako je to u biti njegovo, u obrnutom slučaju kada radnik ispuni prijavu za povrat poreza onda mora čekati i do 8 mjeseci da mu se vrati novac. Gospodo moja, a jeli netko čuo za inflaciju i kamate? Izgleda da se to ne odnosi na slučaj kad vladajuča vrhuška duguje novac običnom čovjeku.

Ako netko želi, može na ovim stranicama vidjeti koliko mjesečno plaća državni aparat. Napomena: brutto 2 (opširan) je ukupna plaća radnika, sve ostalo je nezakoniti namet koji nam se SILOM uzima!

Ovdje neću ni komentirati koje sve afere i kriminalne radnje svi radni ljudi u Hrvatskoj MORAJU iz svog džepa direktno financirati. I kao da to nije dovoljno u 08. mjesec 2009. godine, Jaca (čitaj Jadranka Kosor) uvodi takozvani krizni porez. Valjda je odjednom kriza nastupila u dvorima oligarha pa moraju još više nameta skupiti. Navodno objašnjenje koje dobivamo je to da je država u banani, pa da ćemo s ovim kriznim porezom pomoći državi, odnosno gospodarstvu pa na kraju i sami sebi, iako su svi ekonomski stručnjaci upozoravali da ovaj porez jedino može imati kontra-efekt. Krizni porez je bio prejako sranje, ali i to smo progutali šutke.

Harač (krizni porez) Hrvata iz 2009. ima više interesantnih aspekata:

 1. Krizni porez uvodi prva žena premijerka u Hrvata. Kao nasljednik omraženog Sanadera, te kao slabašna i nezaštićena žena u svijetu muškaraca (moja perspektiva muške svinje) ima punu podršku i povjerenje svih ovaca (čitaj: građana Hrvatske) za ovaj suludi potez. Sličan recept uspješne obmane na račun simpatičnog vođe danas vidimo i u Americi, gdje je Obama dobio izbore obečavajući promjene, te na račun svoje boje kože i karizme intelektualca, a ispostavilo se da provodi militantniju politiku nego što je radio njegov prethodnik (Bush jr.)
 2. Krizni porez je ultimativni test pasivnosti i provjera otupljenosti prosječnog hrvatskog građanina. Mogu sa žaljenjem reći da smo ga prošli uspješno, svi smo tupi ko prave ovce. Pa evo, ovom prilikom čestitam vladajućoj vrhuški. Drugog objašnjenja nema, jer kako protumačiti mirno prihvaćanje ovog poreza na ionako porezima preopterečenog hrvatskog radnika i seljaka. Niti jedan prosvjed nije bio! Danas smo (03.2010.g.) svjedoci masovnih prosvjeda u Grčkoj kada vlada defacto provodi isto jednu vrstu kriznog poreza. Ali NE NE, neće Hrvat na svoju državu. važnije je da država opstane, pa sad na kraju ostala bez iti jednog Hrvata.
 3. Krizni porez uvodi tri kategorije građana: 0-3000Kn bijednici koji ne moraju ništa plaćati, 3000-6000Kn, većina puka plaća 2%, te oni preko 6000Kn koji plaćaju 4%. Pitam se zašto nismo uveli još par kategorija, recimo ovako: 6000-10000Kn =6%, 10000-15000Kn = 8%, sve iznad 15000Kn = 10%. Ako je kriza neka oni što imaju najviše, najviše i pomognu. Ali NE NE, neće nikada vladajući oligarh kresati svoje vlastite prihode. To se nikada nije dogodilo, niti će se dogoditi. Kao izraz vrhunske licemjernosti vladajuća struktura ovaj porez čak naziva 'porez solidarnosti'. E pa s ovime su nadmašili čak i tvorce Monty Pythona showa, svaka čast!
 4. Na ime kriznog poreza NE može se tražiti povrat poreza. Moje je pitanje: što je to onda? Jer ako se ne može tražiti povrat poreza, onda to nije porez! Očigledno da je to direktna pomoć jadnim hrvatskim mafijašima da i dalje imaju nešto za pljačkati, šteta je da sad stanu kad im ovako dobro ide.
 5. Kao šlag na kraju, skupina građana ustanovljuje da je krizni porez neustavan te podnosi tužbu Ustavnom sudu. Kao što sam prije rekao, Ustavni sud služi za zaštitu interesa države, te stvaranja iluzije da smo svi isti pred zakonom, a ne ustava i prava malog čovjeka, te slijedom toga donosi jedinu moguću odluku: krizni porez je legalan i ustavan. Ovo je samo dokaz truleži Ustavnog suda (dovoljno je vidjeti face koje tamo sjede). To svi znamo i od prije, ali evo za one koji su imali neke iluzije.
 6. Krizni porez je u 6-7 mjeseci skupio oko miljardu kuna. Što je respektabilno. Ali istovremeno smo svjedoci da bivši premijer preko ministarstva kulture troši preko 500 miljuna kuna za arheološka istraživanja u sklopu gradnje autoceste (to što mu je žena slučajno arheolog je čista slučajnost). Hrvatske Auto Ceste (firma za krađu državnog novca) kroz razne fiktivne ugovore i muljaže KRADU državi preko miljardu kuna. HEP isto ne zaostaje puno. Kako se meni čini, ovaj krizni porez je uveden samo da se 'pokrije' ova pljačka. Fina računica: osnovat ćemo firmu preko koje ćemo prebacivati državni novac u privatne džepove, a kad državi nestane novaca (stručni termin: kad je država u banani), onda ćemo ovoj stoci (građanima Hrvatske!?) dignuti porez i pokriti minus. Prestrašno.

Ovih dana (03.2010.g.) smo svjedoci takozvanog propagandog spina: Jaca svečano i slavodobitno najavljuje ukidanje kriznog poreza na plaće do 6000Kn, što ovce s oduševljenjem prihvaćaju i kliču u znak radosti i sreće, te još više cijene i volu svoju Jacu koja je bila tako milostiva. Vrlo je zanimiljiv argument koji Jaca sad koristi: navodno će se ukidanjem poreza povečati kupovna moć građana, pa će se i potrošnja povečati, pa će nam svima skupa biti bolje. Kad su isti taj argument svi ekonomski stručnjaci koristili protiv uvođenja kriznog poreza prije 7 mjeseci, onda to nije vrijedilo, ali evo sad kad su vladajući shvatili da su se ukupni prihodi od nameta (PDV) i svih dažbina drastično smanjili usprkos i glede kriznog poreza, sračunali su da mogu puno političkih poena dobiti, a porez ko porez, danas ga nema, sutra ga opet ima, država je ionako u banani.

 

Kratki komentar na obrazac za prijavu poreza na dohodak (DOH)

To sranje od obrasca sam popunjavao već par puta i svaki put se divim kako iz godine u godinu postaje sve složeniji i kompliciraniji. Iako imam završeni fakultet, čak smatram za sebe da nisam totalni retardant, rijetko kad samostalno to mogu ispuniti, uvijek se moram posavjetovati s kolegama ili naći informacije na Interentu. Ovo potvrđuje jednu drevnu mudrost: što država ima više zakona, bankara, ekonomista, pravnika i liječnika, to je trulija!

Ove godine mi je nešto posebno zapelo za oko: kategorija HRVI invalida ili invalida domovinskog rata. Vrlo je interesantno kako sada i u službenom dokumentu imamo potrvdu postojanje povlaštene kaste odnosno invalida domovinskog rata koji su superiorniji, bolji, jači, brži, hrabriji i odaniji domovini nego običan bijedni invalid, iako možda imaju isti invaliditet. Ne znam koeficijente napamet, ali iz dokumenta je razvidno (čitaj: jasno) da HRVI invalid ima višestruke porezne olakšice nego 'običan' invalid. Još jedna sramota. I još jedna pobjeda vladajučih: stvori kaste, privilegirane, podijeli i vladaj, dok se bijednici međusobno sukobljavaju.

 

Zanimljivi diskursi

Porezna tema koju sam načeo, otvara niz zanimljivih podpitanja i tema:

Zar je moguće da se skoro trečinu života obrazujemo za rad/zaposlenje? Koliko nam tog stečenog znanja uopće treba da bi kvalitetno obavljali neki posao? Da li postoji netko na svijetu koji je zapamtio sve što je naučio u školi? Zar ovo nije dokaz da je škola i općenito obrazovanje obično pranje mozga jedinki?

Zašto uvijek postoji manjak novih radnih mjesta? Zašto se moramo boriti, grepsti, podmićivati i što li ja sve znam da bi nas netko zaposlio? Kao što vidimo sustav obrazovanja i zapošljavanja potiče SUPARNIŠTVO u kojem pobjeđuje brži, bolji, pametniji, ljepši, nepošteniji. Ovo može voditi samo u nove sukobe i podjele među ljudima na opće veselje vladajućeg establishmenta. Na ovaj način sistem uništava samog čovjeka, a svi mi koji učestvujemo u toj igri, defacto gazimo jedan drugog.

Kad smo se napokon zaposlili, osječamo se sretno, napokon imamo svoj izvor prihoda, postajemo samostalni, možemo prehraniti sebe i svoje najmilije. Super. Ali zašto moramo sebe i svoje znanje iznajmljivati nekome drugome za neku nadnicu? Zar smo svi prostitutke pa se prodajemo? One to bar rade pošteno, daju samo tijelo, a svi mi ostali osim tijela, dajemo i iznajmljujemo dušu i pamet onome tko nas zapošljava. Zašto 90% ljudi radi ono što ne voli i obrazuje se kroz sustav obrazovanja za ono što smatra da je traženo zanimanje da se može lakše prodati na tom tzv. tržištu radne snage. Termin tržište radne snage je dovoljno samo-opisujuć, ali eto da kažem što to predstavlja: to je tržište proizvoda, a proizvod je radnik koji je od najranijih nogu obrazovan, kondicioniran, programiran i obučen da obavlja jednu funkciju. Ovo je vrhunska podvala vladajučih oligarha koji od ljudi prave nesposobnjakoviće koji nakon 20 i nešto godina obrazovanja mogu obnašati samo JEDNU djelatnost i to samo kod istog tog oligarha koji je financirao i koncipirao školovanje te iste jedinke. Ako oligarh odluči da nema više potrebe za tom djelatnošću, jedinka je izgubljena. Vrhunska obmana i vrhunska kontrola nad jedinakama (čitaj ljudima), skidam kapu!

Idemo dalje, ako čak i progutamo cijeli koncept obrazovanja u smislu stjecanja znanja za obavljanja jedne funkcije i zapošljavanja radi obnašanja te iste funkcije do kraja života (što je u skladu s Orwellovom postavkom o ljudima kao biološkim robotima), postavlja se pitanje što to mi dobivamo od vladajuće strukture, gospodara, poslodavca za naš rad? Dobivamo državne bonove, lijepo oslikane papiriće, koji se zove novac, s kojima izgleda možemo nešto kupiti i na taj način prehraniti sebe i obitelj. Idemo malo analizirati te papiriče:

 • Novac vrijedi samo dok postoji ista ta država koja ga je izdala: ovo odmah kondicionira onoga koji dobiva novac za svoj rad da njeguje i voli svoju državu i nikada se ne buni protiv iste jer bi mogao dosta toga izgubiti. Kontrola do jaja.
 • Na kraju svakoga mjeseca naša plaća/nadnica se uvijek smanjuje iako toga nismo svjesni. To se zove inflacija. Vladajuće strukture jednostavno vole što češće štampati svoje papiriće, svoj novac, te samim tim uništavaju kupovnu moć radnika. Opet jedna fina kontrola nad jednikama ili bio-robotima (čitaj ljudima).
 • Novac kao bezvrijedni papir postaje osnovno mjerilo vrijednosti, dovoljno da potakne čovjeka da bude ljubomoran na onog tko ga ima više, da ukrade i ubije radi novca. Opet politika: podijeli i vladaj.
 • Sustav je namjerno tako dizajniran da se nitko od poštenog rada NE može obogatiti (bar ne večina) u relativno kratkom razdoblju, već je prisiljen raditi do kraja života, a i onda ostaje siromašan. Ljudi kao robovi!
 • Kao najveća podvala, isti ti oligarhi koji štampaju novac, nude kredite svima koji od svog rada ne mogu kupiti ono što žele, ono što im je nužno. Jadan radnik sada osim kredita, mora plačati i ogromne kamate. Rijetko tko zna da je bankarski sustav namjerno dizajniran da ukupna količina novca GARANTIRA da samo 60%-70% ljudi može vratiti nazad svoje kredite zajedno s kamatama ili drugim riječima ako tri čovjeka uzmu kredit, zagarantirano je da jedan od njih neće uspjeti otplatiti nazad kredit i kamate. Na kraju dana, radnik radi za banku, a ne za sebe i osuđen je na propast. Ovo je vrhunsko oružje protiv ljudi: samouništenje je garantirano sve dok igramo po pravilima vladajuće vrhuške!

 

Epilog

Porez je glavno oružje tiranina kojima tlači svoje robove i drži ih pod kontrolom. Sve dok je čovjek prisiljen plačati porez bilo kome pod prijetnjom kazne, nikada neće biti slobodan! Birajte: sloboda ili porez!

 

Posveta

Ovaj članak je posvećen palom borcu za slobodu čovjeka Aaron Russo-u. Da nisam 'slučajno' naišao na njegove dokumentarce, možda nikada ne bih sumnjao u državu i do kraja života bi plaćao porez tiranima bez ikakva pitanja. Hvala ti na svemu.

 

Reference - članci

Jaca ukida harač

Milanović tvrdi da je harač bio neustavan te vrijeđa instituciju Ustavnog suda

Kajin: u govnima smo, bez obzira na ukidanje harača

Jaca umjesto harača namjerava uvesti nove poreze na mala vrata. Živila nam Jaca!

Freedom Movement

 

 

Reference - video materijali

 

Aaron Russo - Mad As Hell

 

Aaron Russo - From Freedom To Fasicm

 

Intervju Aaron Russo - Reflections And Warnings

Print