This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Susret s dobrim čovjekom

Jednoga je dana Krišna poželio ispitati mudrost svojih prijatelja.
Pozvao je najprije kralja Durvodanu, vladara na glasu po okrutnosti i sitnodušju. U njegovu su kraljevstvu podanici životarili u strahu.
Reče Krišna Durvodani:
„Podi svijetom i pronađi mi jednog uistinu dobroga čovjeka.“
„Da. gospode“, odgovori Durvodana, i krenu na put. Obilazeći svijet, susreo je razne ljude, razgovarao s mnogima, potrošio silno vrijeme, a sve da bi se vratio s viješću kako nigdje nije našao traženoga čovjeka.
„Gospode, svi su ljudi sebični i opaki. Žalim, nisam našao onakvoga kakvog si poželio.“


Krišna otpusti Durvodanu, i pozove drugoga kralja Dharmaradu.
Dharmarađa bijaše vladar poznat po svojoj velikodušnosti i blagodatnosti. Njegovi su ga podanici voljeli. „Kralju“, reče Krišna, „želio bih da podeš svijetom i pronađeš jednoga uistinu zlog čovjeka.“
„Da. gospode“, reče Dharmarađa, i krenu na put. Obilazeći svijet, susretao je razne ljude, razgovarao s mnogima, potrošio silno vrijeme, a sve da bi se vratio s viješću kako nigdje nije naišao na traženoga čovjeka.
„Gospode, nisam mogao ispuniti tvoju želju“, reče kralj skrušeno. „Jer susretao sam ljude koji su zavedeni, brzopleti, i zaslijepljeni, ali nigdje ne naiđoh na uistinu zlog čovjeka. Svi koje sam susreo dobri su u srcu, usprkos njihovim manama."


Vesna Krmpotić, Priče

Preneseno iz Nove Akropole