This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ljubav, obilje i uspjeh

Preuzeto iz knjige Mabel Katz 'Najlakši način':

Žena je izašla iz svog doma i vidjela tri starca dugih brada kako sjede ispred njezinog vrta. Budući da ih nije poznavala, obratila im se: "Ja vas ne poznajem, ali možda ste gladni. Molim vas, dođite u moj dom i jedite." Oni su je upitali: "Da li je gospodar kod kuće?" "Ne", odgovorila je, "on nije ovdje". "Tada ne možemo ući u kuću, odgovorili su joj. Navečer, kad se muž vratio kući, žena mu je ispričala što se dogodilo. Muž reče: "Reci im da sam stigao kući i da ih pozivam!" Žena je izašla da ih pozove u kuću. "Sva trojica ne možemo odjednom u kuću", rekoše starci. "Zašto?", željela je znati. U tom trenutku, jedan od staraca pokaže na drugu dvojicu i reče: "Njegovo ime je Obilje, a njegovo Uspjeh. Moje je Ljubav. Idi u kuću i odluči s suprugom kojeg od nas trojice želite pozvati u kuću."

Žena je ušla u kuću i ponovila priču svom suprugu. Čovjek se jako razveselio. "Fantastično! Budući da je takva situacija, pozovimo Obilje. Nek uđe i ispuni naš dom bogatstvom." Žena se nije složila. "Dragi, zašto ne bismo pozvali Uspjeh?" Njihova kćer, koja je slušala razgovor iz prikrajka, dobila je ideju. "Zar ne bi bilo bolje pozvati Ljubav? Tada bi naš dom bio ispunjen ljubavlju." "Hajdemo poslušati našu kćer", reče muž ženi. "Idi i pozovi Ljubav da bude naš gost."

Žena je izašla i pitala trojicu staraca: "Koji je od vas Ljubav? Želimo da on bude naš gost." Ljubav je ustao i krenuo prema kući. Preostala dva starca su ustala i slijedila ga. Iznenađena, žena ih priupita: "Pozvala sam samo Ljubav. Zašto ga vi slijedite?" Odgovorili su jednoglasno: "Da si pozvala Obilje ili Uspjeh, preostala dvojica ostali bi vani. No, ti si pozvala Ljubav, a kamo ide Ljubav, idemo i mi. "Gdje je ljubav, tamo je i obilje i uspjeh."