This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Labirint Mudrosti na Livadi Radosti

Lutajuči po Marjanu naletio sam na labirinit. U nekoliko navrata sam susreo dječicu s tetama kako se muvaju po Marjanu. Mislio sam da su na putu k zoološkom vrtu, da su samo došli na izlet u prirodu. Nisam uopće povezao ove dvije stvari, jer skeptik u meni ne može shvatiti da netko nešto radi konstruktivno s djecom, naročito u ovom mom 'nazadnom' gradu. Grdno sam se prevario. Stoga isprika malim anđelima i njihovnim duhovnim vođama iz udruge "Moje mjesto pod Suncem" i "Dobri duhovi Marjana". Naime oni su 'odgovorni' za postojanje labirinita mudrosti možda najljepše građevine na Marjanu. Sve one u potrazi za mudrošću, pozivam da dođu na Marjan i prošeću labirintom.

Labirint se nalazi na "livadi radosti" na sjevernoj padini Marjana. Ide se požarnim putem od Bene ili Marjanskog puta i na pola puta ( cca 1200m), skrene se uzbrdo na jug cca 50 m. Na požarnom putu je postojala oznaka. Sad je ostala samo hrpa kamenja, ali oni koji budu tražili, naći će.

 

mt_ignore

 

 

 

Moje slike Labirinta Mudrosti od 02.01.2011.

U šetnji s Marjanom s kamerom u ruci imao sam jasan cilj slikati Labirint Mudrosti. Osim labirinita uslikao sam još par kadrova. Vrijeme nažalost nije bilo naklonjeno, ali nema veze. Poruka je jasna. Muzika koja paše uz ovo:

Øystein Sevåg & Lakki Patey - Cahuita i Scripture - Apache

 

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1 gallery1

 

Labirint Mudrosti na "livadi radosti" je napravljen 2008.g. Napravili su ga djeca iz “Igraonice u prirodi” te dragovoljci iz udruge “Moje mjesto pod suncem” iz Splita uz podršku i suradnju splitskih “Parkova i nasada” i planinara P.K. “Split”. Fotografije i izvještaj Slavice Runjić Šegvić pogledajte na stranicama Nebeski labirinti. Druga mala nota o labirintu ovdje.

Pozivam sve one koji besciljno lutaju Marjanom, prave buku, besciljno razgovoraju nabrijani od gradskog EM zračenja i stresa i ne shvaćaju što rade, gdje se nalaze i što im je činiti, neka potražu malo mira i svrate u labirint mudrosti. Više o tome kako 'koristiti' labirint ovdje. Svatko onaj tko prođe ovim moćnim labirintom kojeg su gradila djeca osjetiti će predivnu snagu i energiju. Svatko tko prođe ovim labirintom pridonijeti će njegovoj energiji.

Mene su najviše privukle moćne poruke na kamenim spomenicima:

 

mt_ignore

 

Ulazak:

TKO SAM JA?
MOJA SVIJEST JE OTVORENA ZA PRIMANJE.
MOJ UM UČI, SRCE OSJEĆA I TIJELO SE KREĆE.
SVE ŠTO TREBAM JE U MENI.
ZDRAVLJE, DOBROTA, ZNANJE ...

 

Središte:

JA SAM LJEPOTA, SUOSJEĆANJE, LJUBAV...

 

mt_ignore

Izlazak:

NA GLAVI MOJOJ KRISTALNA KRUNA SJA
SVAKI KRISTAL UZORAK NOSI, SVEGA ŠTO JESAM JA.
NA KRILIMA VJETRA ZAPOČINJE VELIKI LET
SJEME ĆE NEKO NA PLODNO TLO PASTI
I NIKNUT ĆE NOVI CVIJET ...

 

 

Neka labirint mudrosti na Marjanu doista postane izvorom znanja i nadahnuća za sve one koji će njime u budućnosti hodati.

 

 

Što je labirint?

Labirint nije mjesto gdje se čovjek može izgubiti. Iako engleski jezik razlikuje maze (zagubilište) i labyrinth (labirint) u hrvatskom jeziku ovi pojmovi su sinonimi, stoga je kod nas uobičajeno smatrati labirint zamršenu strukturu prolaza, raskrižja, slijepih ulica s više ulaza i izlaza u kojoj se lako izgubiti. Međutim, po definiciji labirint je struktura koja ima:

jedan ulaz
staza koja vijuga ili više puta skreće
nepostojanje raskršća
nepostojanje sljepih ulica
jedno središte
ista staza vodi do izlaza
izlaz je zapravo ulaz

mt_ignore

Zagubilište

 

mt_ignore

Labirint

 

Labirint je isto složena i zbunjujuća struktura, barem na prvi pogled. Međutim, malo pozornije promatranje otkrit će vam da postoji samo jedan ulaz (koji je istodobno i izlaz), da ne postoje raskršća ni slijepi putevi, te da se nakon dolaska do središta osoba vraća istim putem natrag do izlaza.

Koliko god zagubilišta mogu biti zabavna i simpatična, ona nisu labirinti. I dok zagubilišta simboliziraju proces odlučivanja i donošenja odluka te potiču um (a i tijelo, ako su odgovarajuće veličine) na snalaženje, labirinti su istinski obrasci moći koji djeluju na mnogo dubljoj razini od logike i snalaženja.

Povijest labirinta se veže za grčku mitologiju, ali činenica da labirinti postoje u raznim kulturama diljem svijeta i da su najvjerovatnije stariji od antičke Grčke. Grčka legenda opisuje labirint kao svojevrstan zatvor u kojem je zatočen Minotaur (pola čovjek, pola bik) kojem su se prinosile žrtve. Labirint je imao raznu simboliku u raznim kulturama. Najčešće je predstavljao 'zamjenu' za sveto mjesto u kojem je hodočasnik umjesto dugotrajnog puta na pravo svetište koristio labirint za put k duhovnom uzdizanju. Više o povijesti labirinata na wikipediji.

Danas postoje više tipova labirinata kao što su labirint energije, preobrazbe, slobode, mudrosti. Svaki ima svoje 'polje' djelovanja.

Labirint mudrosti ima sljedeće karakteristike:

djeluje na: znanje, sreću, obrazovanje, mudrost, bogatstvo,
vrline, odnos s božanskim, djecu, učitelje i učenike te pravdu

ekspresivni oblik potiče: mir, širenje, (duhovno) vodstvo, razumijevanje,
toleranciju, nepristranost, zadovoljstvo, poniznost,
uređenost, cjelovitost i moralnost

receptivni oblik uklanja: težinu, posesivnost, isključivost, predrasude,
pogrešne procjene, neiskrenost i škrtost

 

mt_ignore

 

Više o labirintima na stranicama Nebeski labirinti