This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Powered by Joomla

Uvod

joomla_powered_sm.pngEvo nakon skoro mjesec i nešto više dana prtljanja (u ono malo slobodnog vremena što ga imam) po Joomli napokon sam je uspio osposobiti da radi onako ja želim. Za one koji ne znaju Joomla je content manager ili ti ga svojevrsni dokument manager koji omogućava korisniku (više njih) da relativno jednostavno održava web site i piše članke online preko web sučelja. Svi članci se mogu držati u bazi i pretraživati, pa je i administracija lakša. Joomla je dobra jer ima široku podršku, te ima na miljune grafičkih templata, extenzija, modula, i ostalih tričarija.

 

To su ajmo reći pozitivne stvari, negativne stvari su te da se na početku vrlo teško snaći, naročito za tikvane kao što sam ja koji mrze čitati manuale (RTFM ressistance). Zbog svoje složene arihtekture, Joomla ima na tone php i javascript koda što mi se baš i ne sviđa (cijeli mootools.js framework se po defaultu vuče s svakom stranicom), i to ne samo radi brzine odziva, nego i mogućnosti da u svim tim modulima postoji i neki back-door, spyware ili slično. Zbog svoje popularnosti i kompliciranosti koda, Joomla je na meti hakera, stoga treba biti oprezan i maksimalno zaštiti svoje podatke, te ne instalirati svakojake neprovjerene ekstenzije. Dapače, kad sam tražio par pluginova, morao sam re-instalirati Joomlu, s obzirom koliko sam pluginova/extenzija instalirao/deinstalirao. Zato je najbolje držati posebnu testnu kopiju Joomle u neki sub direktorij i tamo probati nove extenzije, da ne bi 'zagadili' glavnu instalaciju.

 

Normalno, kao i uvijek, išao sam najtežim putem, odnosno htio sam napraviti svoj template, jer mi se nijedan free template (grafički dizajn) nije sviđao. Kad sam vidio manual kako napraviti template, odmah me zabolila glava, stoga sam odabrao neki template s SiteGround.com koji mi se najviše sviđao i odlučio njega customizirati i to seljo-beljo metodom na način da sam mijenjao template.css i index.php dok ga nisam prilagodio onome što sam htio. Uglavnom uspio sam u svome naumu, iako nikad do kraja nisam zadovoljan grafičkim dizajnom i rješenjem, ali ovo u što gledate je nekako najbliže onome što sam želio.

Uspio sam integrirati i social bookmarks u ovaj moj template, pa tko hoće može slobodno probati i skinuti moj Joomla template: Trumba Sundown.

 

Uglavnom da skratim priču:

  • Ako planirate malo ozbilnije pisati na webu, ili imate tim ljudi/autora koji nemaju puno tehničkog znanja, ali su željni pisanja na webu, preporučam Joomlu, na početku je malo teže, ali kasnije pomalo shvačate kako je stvar odlična. Preporuka!
  • Bio sam dovoljno vrijedan da dokumentiram sve svoje problemčiće s kojima sam srečao prilikom instalacije Joomla, pa možete vidjeti i moj Joomla Tutorial (na engleski)