Ova e-mail adresa je zasticena od spam robota, vidljiva je samo ako je ukljucen Javascript.

Domaći CS generator I

Karakteristike mog prvog generatora koloidnog srebra:

 • koristim ispravljač koji daje 24V
 • kao ograničivač struje koristim 22kOhm trimmer podešen na 16.5kOhm spojen u seriji s pozitvnim polom na spremniku (anodom)
 • spremnik je tegla kapaciteta 500ml (držao domaći med prije u njoj)
 • srebrne elektrode čistoće 0.999 su u obliku slova U, ukupnog zarona od 40cm, promjera 16gauge ili 1.291mm kupljene na Twisted-Jewels. Provedene kroz plastični poklopac kroz rupice i učvršćene selotejpom. Napon dovodim na oba kraja slova U jedne elektrode.
 • destilirana voda je Aqua Purificata apotekarske kvalitete. Ovo je vrlo dobra destilirana voda jer po mome mjerenju početna struja ide od 0.160 do 0.200mA što je dosta niska vrijednost.
 • kao površinu urona elektroda uzimam 20cm pomnoženim s opsegom elektrode od 0.4cm približno. Za maksimalnu struju sam uzeo 0.1mA po cm2 odnosno maksimalnu struju ću probati ograničiti na 0.1x20x0.4=0.8mA
 • za dobivanje otopine mi treba 3sata. Destilirana voda prije procesa nije zagrijana, a temperatura okoline se kreće od 10-20C.
 • prilikom procesa struja mi raste od 0.200mA do 0.550mA tijekom 3 sata.
 • dobivena otopina nema boje, nema uočljivog stvaranja maglice, kadkad rijetko primjetim stvaranje mjehurića na katodi. Okus je blago gorkast i metalan
 • nakon procesa obje elektrode potamne, prilikom brisanja anoda ostavlja crni trag, a katoda sivi.
 • testiranje s solju daje plavkastu boju vidljivu i danju. Bijeli oblačići su isto prisutni. Ja sam zadovoljan ako otopina ima i 5ppma.
 • za kontrolu koristim multimeter spojen u seriju s anodom i mjerim struju. Određivanje nagiba rasta struje je isto vrlo bitno prilikom određivanja trenutka prekida procesa: u početku struja sporo raste, kasnije vrlo brzo, a nakon zasićenja otopine s ionima i ostalim težim spojevima srebra rast struje opet opada. Proces bi trebalo zadržati u području najvećeg rasta struje, bez da pređemo maksimalnu struju.
 • za miješanje sam napravio izrez kroz plastični poklopac pa ručno miješam otopinu svakih 20-30minuta s plastičnom kašikom, nije optimalno ali šta me briga. Mogu reći da sam primjetio da struja stvarno pada kada se otopina promiješa, što znači da je miješanje vrlo bitno za dobivanje kvalitetne otopine (manja struja, duži proces, veća koncentracija iona).
 • kao poklonik učenja Viktora Schaubergera i Masaru Emota izbjegavam 'silovanje' vode s zagrijavanjem prije samog procesa i pokušavam je malo oplemeniti pa tijekom procesa puštam klasičnu muziku i trudim se isključiti sve elektro uređaje u sobi kako bih smanjio elektro zagađenje (osim muzičke linije i ispravljača).
 • svakih 20-30minuta mjerim vrijednosti struje i bilježim ih u formatu (vrijeme, struja) i na osnovu toga crtam grafove. Idealan graf bi bio: spori početni rast struje pračen s večim rastom struje bez usporavanja rasta struje.
 • vrlo je bitno napomenuti da je značajka kvalitetnog procesa dobivanje istih rezultata nakon više ponavljanja. Mislim da sam u ovome uspio jer sam nakon 5 početnih pokušaja, ostale procese uvijek dovršavao s skoro sličnim vrijednostima struje koje su minimalno varirale, a najviše zahvaljujući varijaciji temperaturi okoline.

 

Nakon stabilizacije procesa, ovo je graf struje/vremena mojih zadnjih 3 procesa (od 15.12.2009 do 18.12.1009) (y-os: struja u mikro amperima: x-os vrijeme u minutama):

Graf struje/vremena

 

 

Evo i slika mog seljačkog CS generatora. To je obična staklenka od pola litre, s plastičnim čepom kroz koji sam napravio rupu za ručno miještanje. Miješam nekim komadom plastike. Elektrode sam uobličio u slovo U, malo izgledaju neuredno jer je srebrna žica dosta tanka, pa ju je teško oblikovati, stoga ako se već odlučite na žičane elektrode, možda je bolje malo deblju uzeti (moja je 1.291mm promjera).

 

 

ionsko_srebro_gen_1.jpg

Offline mode: zapakiran u plastičnu vrečicu da smanjim atmosfersko zagađenje (baš sam optimist)

 

 

ionsko_srebro_gen_2.jpg

StandBy Mode: raspakiran CS generator: tegla, elektrode nalijepljenje na poklopac i mješalica

 

 

ionsko_srebro_gen_3.jpg

PreStart mode: destilirana voda natočena, spojeno na ispravljač od 24V preko otpornika od 16.5K s ampermetrom u seriji. Katoda je spojena s crvenom žicom.

 

 

ionsko_srebro_gen_4.jpg

WarmUp mode: čekam da se voda malo smiri

 

 

ionsko_srebro_gen_5.jpg

Start: 30.03.2010.g. u 19.00h s okolnom temeperaturom od oko 18C, startna struja je 207uA (mikroAmpera) što je dokaz relativno dobre destilirane vode

 

Print